Komma igång med Altaro Office 365 Backup för MSPs

Fler och fler företag väljer att flytta sina IT-tjänster till molnet, en av det första som brukar flyttas dit är e-mail. Att underhålla en egen mailserver i form av exchange kräver en hel del kunskap, och kan i längden bli kostsamt. Microsoft Office 365 är lösningen på detta för många företag, tillgång till din mail från vart du vill i världen tilltalar många. Dessutom så sköter Microsoft hårdvara, systemunderhåll, uppdateringar, säkerhetspatchar och tillgänglighet. Men det är kundens ansvar att skydda sin data lagrad i Office 365.

Det finns alltså en uppsjö av olika Office 365 paketeringar och oavsett vilken man har så finns ett behov av backup från tredje part.

 

Steg 1: Registrera dig

Om ni är en MSP partner och erbjuder IT-tjänster till era kunder kan ni registrera er för att testa Altaro Office 365 Backup under 30 dagar.

Det gör ni här

 

Steg 2: Logga in

När det verifierats att ni är en IT-partner så kommer kontot att aktiveras och ni kan då logga in via https://manage.altaro.com 

Vid inloggning får ni eventuellt välja mellan Altaro VM Backup eller Altaro Office 365 Backup, ni ska välja Office 365 Backup.

 

Steg 3: Lägg till kund

När ni loggat in så kommer ni till Dashboardvyn, där har ni en översikt av alla kunder. 

 

För att lägga till en kund väljer ni "Your Customers" på vänster sida.

Välj sedan Add Customer och följ guiden, ni kommer få ange:

  • Kundens namn, och kontaktperson (default contact)
  • Välj prisplan för kunden, endast mailbox eller mailbox, OneDrive och SharePoint. Detta inkluderar även dokument från andra produkter som använder SharePoint, tex Teams.
  • Namnet på kundens Office 365 instans (oftast har man bara 1 per kund men man kan ha flera).

När ni lagt till kundens Office 365 instans så länkas ni till inloggning för Office 365. Logga in med ett konto med administrationsbehörighet, det tar någon minut seda ska allt vara klart.

Efter detta steg så har ni börjat ta backup av er kunds Office 365.

 

Steg 4: Aktivera subscription

När ni har testat och är nöjda så väljer ni att aktivera er subscription. Detta gör ni antingen genom att kontakta er kontoansvariga hos ARJ Distribution eller så klickar ni på den gula triangeln längs upp där det står när er trial löper ut. Välj sedan "Activate Subscription". Vi får då ett mail från Altaro om att ni önskar aktivera er prenumeration.

Vi fakturerar er sedan månadvis för alla era kunders Office 365 backup. Om ni behöver underlag för fakturering mot era kunder ser ni detta enkelt under Subscription Billing och Usage Details.

 

Vilka mailboxar tas backup av?

När kunden är tillagd tas backup av alla mailboxar som standard. Vill man välja bort några så gör man detta under menyvalet som heter Mailbox Backups.

Det går även att välja om nya resurser ska tas backup på (mailboxar, sharepoint etc).

 

Vart lagras backup data?

Data lagras i Azures europeiska datacenter. Framöver kommer även erbjudas extern lagring.

 

Hur mycket data kan jag lagra?

Inkluderat i priset får ni obegränsad lagring, dvs ni betalar samma summa oavsett datamängd.

 

Hur lång retention har backupen?

Med Altaro Office 365 backup sparas alla backuper för evigt, ni kan alltså återskapa er data från valfri backup sedan ni började använda produkten.

 

Backup av Sharepoint och OneDrive?

Produkten tar backup av SharePoint och OneDrive, ni väljer bara den prisplanen.

 

Backup av MS Teams?

Då Microsoft Teams har massor av pluginmöjligheter är det i princip omöjligt att ta backup av "Teams", det finns helt enkelt inte stöd (API:er) för att ta backup av all data.

Då Teams använder sig av SharePoint för att lagra dokument så kan Altaro ta backup av dessa genom att ta backup av SharePoint. Diskussioner etc i en kanal tas dock inte backup på.

 

Support?

Om ni får något problem eller har frågor, klicka på Chatsymbolen längst nere till vänster i administrationsconsolen. Då får ni hjälp av en tekniker hos altaro direkt, Altaro har supportpersonal på plats 24/7/365 för alla sina kunder.

Ni kan även kontakta ARJ Distribution om ni har fler frågor som inte besvaras i denna artikel

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux